BOCIANY INTEGRUJĄ
Przesunięty przez: Monika Wto 31 Sie, 10 20:02 |
Wędrówka Annamarie do Europy |
Autor |
Wiadomość |
MIKI
before MIKI_KRAKOW
|
|
Wysłany: Sob 24 Mar, 07 20:25 Wędrówka Annamarie do Europy
|
|
|
Czas na nowe informacje o Annamarie
Annamarie to bocianica, która na plecach ma zamontowany nadajnik, dzięki któremu można śledzić trasę jej przelotów.
Pozostawiliśmy ją ponad miesiąc temu, 16 lutego, w środkowym Sudanie (13° 09´N; 34° 32´O).
Przez długi czas poruszała się w tym samym rejonie, dopiero 9 marca zauważono, że zaczęła wyraźnie przemieszczać się w kierunku północnym.
Ostatnia namierzona jej pozycja z wczoraj, 23 marca, to już Turcja, niedaleko granicy z Syrią (37° 07´N; 36° 03´O).
Dotychczasową trasę przelotu Annamarie obrazują poniższe mapki (musiałam zrobić tę prezentację na dwóch, bo nie znalazłam w sieci jednej pokazującej ten obszar).
Mapka nr 1: kolejne czerwone punkty, licząc od dołu, to pozycje z 19 lutego, 12 marca, 19 marca, 20 marca, 21 marca i 22 marca.
Mapka nr 2 - czerwony punkt to pozycja z 23 marca:
Licząc w linii prostej Annamarie przebyła od 16 lutego ok. 2500 km, w ostatnich dniach przebywała dystanse 200 - 300 km.
Leci mniej więcej wzdłuż swojej trasy przelotu do Afryki w sierpniu zeszłego roku i w podobnym tempie - w tej chwili jest blisko punktu z 21 sierpnia, a wyruszyła do Afryki 4 sierpnia, więc do swojego ojczystego gniazda powinna zawitać za ok. 17 - 18 dni, czyli 10 - 11 kwietnia.
Nie jest to jednak bocian z Polski
Miejscowość, w której Annamarie ma gniazdo nazywa się Loburg i leży nieco na wschód od Magdeburga.
Dowiedziałam się tego z niemieckiego forum, gdzie umieszczono mapki jej przelotu:
Bocianoluby z Loburg mają swoją własną stronkę. Znalazłam tam jedno bardzo urokliwe zdjęcie:
Znalazłam też stronkę o gnieździe w nieodległym Rathenow, gdzie zanotowane są różne dane (od 1980 roku!) - daty przylotu bociana, bocianicy, ile para wychowała potomstwa i jakie numery obrączek zaobserwowano u pana i pani. Okazuje się, że przyloty pani bocianowej do tego gniazda zdarzały się najczęściej w pierwszych dwóch tygodniach kwietnia. Był nawet przylot 1 maja (!) i mimo to jeden bocianek został wychowany w tym sezonie. Tak więc Annamarie, zmierzająca do gniazda w tych okolicach, nie przyleci do niego zanadto spóźniona.
A może Annamarie leci w grupie z bociankami ustrońskimi?
To jest bardzo prawdopodobne, bo Annamarie będzie przelatywała wzdłuż naszej południowej granicy (vide mapka), a w okolicach Ustronia będzie mniej więcej 7 - 8 kwietnia (przelot z gniazda do granicy słowacko - ukraińskiej zajął jej w zeszłym roku 6 dni - vide mapka).
Pani z ustrońskiego sklepu meblowego twierdzi, że boćki w gnieździe pojawiają się zwykle w niedzielę - czyżby miały się pojawić w tym roku akurat na Wielkanoc?
Zobaczymy
Ale się rozpisałam Mam nadzieję, że Was za bardzo nie znudziłam?
Źródła:
Namiary Annamarie
Mapka Bliskiego Wschodu
Mapka Turcji
Niemieckie forum |
_________________ Bogatym nie jest ten kto posiada, lecz ten kto daje. Jan Paweł II |
Ostatnio zmieniony przez Monika Sob 09 Lut, 08 12:01, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
Monika
|
|
Wysłany: Wto 03 Kwi, 07 21:03
|
|
|
Być może ustrońskie bociany lecą w grupie z Annamarie. Z ostatnich wieści o tej grupie bocianów wynika, że zmieniły trasę (tzn. zboczyły z drogi). Zobaczcie sami:
29 marca:
2 kwietnia:
|
_________________ Podaruj ludziom dobroć, rzuć daleko od siebie, rozprosz ją na cztery wiatry, opróżnij z niej kieszenie, wysyp ją z koszyka, a nazajutrz będziesz miał jej więcej niż dotychczas. |
|
|
|
|
Arcadio
|
|
|
|
|
|
Monika
|
|
Wysłany: Czw 05 Kwi, 07 18:22
|
|
|
Koniec przestoju. Podróżnicy ruszyli w dalszą drogę. Wczoraj byli w Rumunii:
|
_________________ Podaruj ludziom dobroć, rzuć daleko od siebie, rozprosz ją na cztery wiatry, opróżnij z niej kieszenie, wysyp ją z koszyka, a nazajutrz będziesz miał jej więcej niż dotychczas. |
|
|
|
|
MIKI
before MIKI_KRAKOW
|
|
Wysłany: Czw 05 Kwi, 07 23:17
|
|
|
Podróżnicy dotarli do Karpat i teraz będą mieli o wiele lepsze warunki do podróżowania ze względu na prądy wznoszące nad górami - a polecą właśnie wzdłuż karpackich szczytów. |
_________________ Bogatym nie jest ten kto posiada, lecz ten kto daje. Jan Paweł II |
|
|
|
|
Monika
|
|
Wysłany: Pią 06 Kwi, 07 12:23
|
|
|
Annamarie wczoraj zapewne dotarła na Węgry:
|
|
|
|
|
Maras
|
|
Wysłany: Nie 08 Kwi, 07 08:14
|
|
|
Annamarie dotarła do Słowacji. Jej grupę dzieli teraz 200 km od Ustronia. Informacja o jej położeniu jest z wczoraj, więc dziś albo nigdy :)
|
|
|
|
|
maria bielsko
|
|
Wysłany: Wto 10 Kwi, 07 11:53
|
|
|
Jest w Polsce "Die Koordinaten stammen vom 9.4.07und lauten 50° 07´N; 19° 32´O" |
|
|
|
|
MIKI
before MIKI_KRAKOW
|
|
Wysłany: Sob 05 Maj, 07 17:16
|
|
|
Z pewnym opóźnieniem dokończę opowieść o podróży Annamarie - będą to moje posty z innego forum - czynię to za zgodą Admina tego i tamtego forum
================
9 kwietnia 2007 r.
Annamarie postanowiła dzisiaj odwiedzić Smoka Wawelskiego i zatrzymała się w Krakowie
Jej dzisiejsze namiary to 50° 07´N; 19° 32´O.
Pewnie ustrońskie bocianki zaprosiły ją na tę wycieczkę
A jutro...Annamarie dalej do Loburga, a dwa bocianki...do Ustronia! Na setkę!
10 kwietnia 2007 r.
Uściślenie informacji o dzisiejszym noclegu Annamarie:
- znaleziono mi dokładne miejsce wg podanych współrzędnych - okazuje się, że nocleg wypada koło Chrzanowa (oznaczony kółkiem), a dokładnie w miejscu, gdzie na poniższej mapce jest literka "a" w słowie "Chrzanów" (w linii prostej ok. 63 km od Ustronia).
Mapka ze strony http://mapa.szukacz.pl
11 kwietnia 2007 r.
Annamarie spod Chrzanowa wyruszyła na zachód, wczorajszą noc spędziła pod Opolem, a dzisiaj nocuje około 30 km na zachód od Wrocławia.
Do ojczystego gniazda w Loburgu dotrze prawdopodobnie za dwa dni - w piątek (lub dopiero w sobotę).
W pobliżu jej wczorajszej trasy dzisiaj zauważono bociany w gnieździe w Zabrzu.
Także dzisiaj rano obserwowaliśmy pojawienie się bociana w gnieździe ustrońskim.
Dalej jest prawdopodobne, że leciały wszystkie w tej samej grupce.
Przewiduję także jutrzejsze pojawienie się drugiego bociana w Görlitz
13 kwietnia 2007 r.
Nasza pupilka, Annamarie przeleciała wczoraj (w czwartek) wiele kilometrów i przekroczyła polsko-niemiecką granicę.
Już jest bardzo blisko swojego macierzystego gniazda (zielony punkt na mapce), a bocianoluby z Loburga spodziewają się jej przylotu dzisiaj, w piątek
Do moich przypuszczeń o wspólnej wędrówce z bociankiem z Görlitz dodaję prawdopodobieństwo pojawienia się bocianów w Riesa - dzisiaj, jutro
13 kwietnia 2007 r.
Około 11:30 pojawiła się informacja, że Annamarie dotarła dzisiaj szczęśliwie do swojego macierzystego gniazda!
Jednak muszę przeprosić za pomyłkę - jej gniazdo znajduje się w Wolsier, niedaleko Rathenow.
W Loburg znajduje się bocianie centrum, które czuwało na tym projektem.
Piątek, trzynastego nie musi być pechowym dniem :-)
=============
Źródło |
|
|
|
|
wega
|
|
Wysłany: Sob 05 Maj, 07 18:22
|
|
|
MIKI_KRAKOW, dziekuje za bardzo szczegolowa relacje z trasy przelotu Annamarie. Bardzo ciekawy material ! |
|
|
|
|
Marzena
|
|
Wysłany: Czw 14 Cze, 07 16:04
|
|
|
I ja dziekuje przeanalizowalam wszytko dokladnie i jestem pelna podziwiu dla bocianow.
To piekne i dzielne ptaki. |
|
|
|
|
Kola
|
|
Wysłany: Czw 14 Cze, 07 17:27
|
|
|
Jestem pod wrażeniem i znowu zdołowana. Tyle km bociany pokonują w deszcz,śnieg,burze,
a potem niektóre zostają same bez potomstwa. Straszne |
|
|
|
|
Monika
|
|
Wysłany: Sob 09 Lut, 08 12:06
|
|
|
Ten temat został tu tymczasowo przeniesiony z archiwum.
Może być pomocny przy śledzeniu tegorocznego przelotu Annamarie do Europy.
Może ktoś zechce zrobić analizę porównawczą przelotu w 2007 i 2008 roku, więc będzie wszystko miał pod ręką. |
|
|
|
|
|
|
Forum jest integralną częścią projektu "Bociany Integrują".
Administratorzy nie ponoszą odpowiedzialności za wypowiedzi użytkowników. |