BOCIANY INTEGRUJĄ
Zamknięty przez: myewa Nie 02 Sty, 22 15:26 |
Co z rodzicami? |
Autor |
Wiadomość |
salmosalar
|
|
Wysłany: Czw 14 Cze, 07 15:56 Co z rodzicami?
|
|
|
Myślę, że po tylu dniach rodzice pogodzili się ze stratą lęgu.
Zastanawiam się jednak, co się dzieje w takich przypadkach. Czy dorosłe bociany opuszczają gniazdo, czy trzymają się gdzieś w okolicy? Co się z nimi dzieje dalej?
Gniazdo jest cały czas puste. Stąd moje pytanie. |
_________________ Salmosalar |
Ostatnio zmieniony przez Monika Pią 15 Cze, 07 13:15, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
paela
|
|
Wysłany: Czw 14 Cze, 07 17:42
|
|
|
Witaj, Salmo!
W oczekiwaniu na odpowiedź fachowca - jako obserwator mogę powiedzieć, że osieroceni rodzice pojawiają sie w opustoszałym gnieździe.
Sama dzisiaj "spotkałam" bociany z Bad Waldsee, których pisklęta stały sie ofiarą upiornego wtorku.
W zeszłym roku często można było zobaczyć "Zakochanych z Isny" - no, ale oni tam wogóle zimują.
Rodzice Felixa z B1 - tego, który zginął w zderzeniu z linią wysokiego napięcia także nieraz nocowali po jego śmierci w gnieździe.
Jest więc szansa na to, że Beskidek i Czantorka jeszcze będą sie pojawiać w naszej kamerce...
Pozdrawiam, E. |
|
|
|
|
Monika
|
|
Wysłany: Pią 15 Cze, 07 13:16 Re: Co z rodzicami?
|
|
|
salmosalar napisał/a: | Myślę, że po tylu dniach rodzice pogodzili się ze stratą lęgu.
Zastanawiam się jednak, co się dzieje w takich przypadkach. Czy dorosłe bociany opuszczają gniazdo, czy trzymają się gdzieś w okolicy? Co się z nimi dzieje dalej?
Gniazdo jest cały czas puste. Stąd moje pytanie. |
dr Andrzej Kruszewicz napisał/a: | Para po stracie piskląt jakiś czas trzyma sie w pobliżu, ale później skupia się na odbudowaniu kondycji przed wędrówką. W przyszłym roku będzie kolejna szansa na udany lęg. |
|
_________________ Podaruj ludziom dobroć, rzuć daleko od siebie, rozprosz ją na cztery wiatry, opróżnij z niej kieszenie, wysyp ją z koszyka, a nazajutrz będziesz miał jej więcej niż dotychczas. |
|
|
|
|
|
|
Forum jest integralną częścią projektu "Bociany Integrują".
Administratorzy nie ponoszą odpowiedzialności za wypowiedzi użytkowników. |